مفهوم مدیریت ریسک سازمانی در ISO 31000

چارچوب مدیریت ریسک ISO 31000 به عنوان یک استاندارد بین‌المللی، دستورالعمل ‌ها و اصول مدیریت ریسک را برای سازمان‌ها فراهم می‌ کند. این استاندارد توسط سازمان بین‌المللی استاندارد (ISO) ارائه شده است.

در حالی که ابتکارات انطباق با مقررات معمولاً برای کشورهای خاصی و برخی صنایع یا اندازه‌های خاص کسب ‌و کار معین استفاده می ‌شوند، اما استاندارد ISO 31000 برای استفاده در سازمان ‌های هر اندازه‌ای طراحی شده است. مفاهیم این استاندارد برای همه بخش‌ ها، از عمومی تا خصوصی و از کوچک تا بزرگ، کارآمد هستند.

ISO 31000 به شاغلین و شرکت‌ هایی که از فرآیند های مدیریت ریسک استفاده می ‌کنند، یک استاندارد جهانی ارائه می‌دهد. این استاندارد به سازمان ‌ها کمک می ‌کند تا ریسک‌ های خود را به بهترین شکل شناسایی کرده و برای تخصیص منابع بهینه برای کاهش آن‌ها برنامه‌ریزی کنند.

هدف اصلی مدیریت ریسک شناسایی، ارزیابی و کنترل تهدیدات به سرمایه، درآمد و عملیات سازمان است. یک چارچوب مدیریت ریسک قوی به سازمان‌ها کمک می‌ کند تا تمامی ریسک‌ های مواجهه‌ای خود را مدیریت کنند و همچنین رابطه بین این ریسک‌ها و تأثیر آن‌ها را بررسی کنند. این ریسک‌ها ممکن است از منابع مختلفی مانند عدم قطعیت‌ های مالی، مسئولیت‌ های قانونی، مسائل فناوری، خطاهای مدیریت استراتژیک، حوادث و بلایای طبیعی نشأت بگیرد.

ISO 31000 مجموعه‌ای از اصول و دستورالعمل‌ها را برای طراحی و اجرای چارچوب مدیریت ریسک فراهم می‌کند. این استاندارد به سازمان‌ ها امکان می‌دهد تا مدیریت ریسک را به تمامی وظایف استراتژیک، مدیریتی و عملیاتی، و همچنین پروژه ‌ها، عملکرد ها و فرآیند ها اعمال کنند.

ISO 31000 به عنوان یک راهنمای رسمی در زمینه مدیریت ریسک، اطمینان و راهنمایی مناسبی برای سازمان‌ها ارائه می ‌دهد.

به طبقه استاندارد ISO 31000، ریسک به عنوان "اثر عدم قطعیت بر اهداف" تعریف می ‌شود در حالی که مدیریت ریسک شامل "فعالیت ‌های هماهنگ برای هدایت و کنترل سازمان در زمینه ریسک" می ‌باشد. همچنین چارچوب مدیریت ریسک به عنوان "مجموعه‌ای از اجزایی که برای طراحی، اجرا، نظارت، بازبینی و بهبود مداوم فرآیند های مدیریت ریسک در سراسر سازمان ارائه می‌دهند" توصیف می ‌شود. به طبقه ISO 31000، فرآیند مدیریت ریسک عبارت است از "کاربرد سیستماتیک سیاست‌ ها، روش‌ها و شیوه‌های مدیریت برای وظایفی همچون ارتباط، مشورت، ایجاد محیط، شناسایی، تجزیه و تحلیل، ارزیابی، درمان، نظارت و بازبینی ریسک‌ ها".

iso

نمونه کارهای مرتبط ...

FERMA (FEDERATION OF EUROPEAN RISK MANAGEMENT ASSOCIATIONS)
ادامه مطلب
PRAM (The Project Risk Analysis Model)
ادامه مطلب
0 دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *